Report from TFC2014:
Innovation governance; Who is really in charge of innovation in our companies?
دکتر ژان فیلیپ دشامپسProfessor Jean-Philippe Deschamps was one of the keynote speakers of opening session of TFC2014. He focused on Innovation Governance and followed the title by this key question: Who is really in charge of innovation in our companies? This emeritus professor of IMD explained different 9 to 10 models of innovation governance in a company and analyse couple of big companies of the World based on the content. He has worked whole his life on Innovation Management. I refer to the English proverbs "I wasn't born yesterday" from his view and "He is around the block" from my point of view.

از همان اسلاید اول سخنرانی کلیدی دکتر ژان فیلیپ دشامپس در کنفرانس TFC2014اولین اسلایدی که نمایش داد توجه‌ها را جلب کرد. پروفسور ژان فیلیپ دشامپس از IMD سوئیس، عنوان «حکمرانی نوآوری» را برای سخنرانی کلیدی‌اش در افتتاحیه کنفرانس TFC2014 انتخاب کرد. اولین چیزی که از او به خاطرم ماند این است: «من همه عمر حرفه‌ای حدود 40 ساله‌ام را متمرکز بر مدیریت نوآوری کار کرده‌ام و هنوز هم با وجود بازنشستگی، دنبالش می‌کنم.»

در همان اسلاید اول فهمیدم که ماجرای این سخنرانی متفاوت است. پایین اسلاید عنوان را خواندم:

© All drawings by Arend van Dam

پیرمردی قد بلند و تکیده، آمده و با عکس و کاریکاتورهای سفارشی که در 21 اسلاید از 38 اسلاید او دیده می‌شود درباره مدیریت نوآوری صحبت می‌کند.

او شرح داد که بر اساس همه یافته‌ها و تجربه‌هایش فکر می‌کند که «چه کسی واقعا مسؤول نوآوری در شرکت‌های ما است؟»

گفت که 9 تا 10 مدل را می‌توان برای تبیین و تعریف چگونگی مدیریت نوآوری در یک شرکت مرور کرد. تفاوت مدل‌ها را شرح داد و تاکید داشت که با وجود متفاوت بودن مدل‌ها، لازم است که سازمان یکی را انتخاب کند و بر اساس آن پیش برود. برای شرح هر یک از مدل‌ها و ویژگی‌های‌شان، دست‌کم یک بنگاه دنیا را معرفی کرد و قوت و ضعفش در به‌کارگیری مدل و تاثیرش بر کسب و کار آن بنگاه را شرح داد.

اشاره یک خطی به نکته‌هایی که بیان کردند:

  • سونی در مقایسه با شارپ نتوانست به راحتی وارد بازار تلویزیون شود. چون Unlearning را بلد نبود.
  • در بعضی بنگاه‌ها CTO یا Chief Technology Officer مسؤول نوآوری است.
  • در برخی بنگاه‌ها CRO یا Chief Research Officer مسؤول نوآوری فرض می‌شود.
  • در بانک‌ها و سازمان‌های اطلاعات‌محور CIO یا Chief Information Officer چنین نقشی دارد.
  • بنگاه‌هایی هستند که Innovation Board مسؤول و پیش‌برنده نوآوری در سازمان‌شان است.
  • در اپل، مسؤولیت مدیریت نوآوری از فردی مانند استیو جابز به شورای نوآوری انتقال یافت. مدیر جدید بیشتر سامان‌دهی می‌کند تا مسیر جاری شدن تصمیم‌ها و سیاست‌های این هیات نوآوری در شرکت باشد. با بودن جابز مدل نوآوری در اپل متفاوت بود.
  • در همه مدل‌ها یک چیز مشترک است: تعهد مدیر ارشد به نوآوری.
  • شرکت‌های موفق حتا در دوران بحران هم بودجه R&D (تحقیق و توسعه) خود را کم نکردند. چون معتقد بودند این استراتژی کلیدی‌شان است برای موفقیت در بازار.
  • رهبری نوآوری در سازمان دو صورت مکمل دارد: رهبری فردی و رهبری سازمانی.
  • رهبری فردی، نوع درست رهبری با شیوه درست رفتاری برای هر استراتژی نوآوری است.
  • رهبری سازمانی، تعریف حکمرانی نوآوری، انتخاب مدل حکمرانی، جذب و متعهد کردن تیم مدیران ارشد فرض می‌شود. این دومی، تمرکز امروزی سازمان‌ها است.

پروفسور ژان فیلیپ دشامپس، در کنار مقاله‌های مختلف و نوشته‌هایش، دو کتاب با این‌ نام‌‌ها نیز دارد: Innovation Leaders و Innovation Governance

حکمرانی نوآوری، شامل چه چیزهایی می‌شود؟

کدام مدل حکمرانی را باید انتخاب کرد؟

سیستم حمکرانی نوآوری ما چقدر مؤثر است؟

در شرح پاسخ این 3 پرسش کلیدی سخنرانی، حکمرانی نوآوری در شرکت‌های مختلفی مانند نستله، میشلین، نوکیا، سامسونگ، اپل، تترا پک، آی بی ام، کرنینگ و دی اس ام، تحلیل و مقایسه شدند.

در بخش پایانی سخنرانی‌اش با اشاره به مقاله‌های متعدد، به مرجع آن‌ها اشاره کرد: «اگر www.innovationmanagement.se را نمی‌شناسید حتما سراغش بروید و از آن بسیار بیاموزید.»

رییس وقت انجمن ـ دکتر یوست دوفلو ـ پس از صحبت‌های او در افتتاحیه کنفرانس روی سن آمد و گفت که از شمردن تعداد کلیک‌های شما جا ماندم، بس که روی این فایل و سناریوی ارایه آن و فکر و کار کرده‌اید.